10 tips over vakantie met pubers

1. Als je samen op vakantie gaat, onderhandel dan over de bestemming. Het mooiste is als deze voldoet aan ieder wat wils.  Goed onderhandelen kost wat tijd, maar je zult zien dat het de investering meer dan waard is!

2. Je kind wil uitrusten, dus uitslapen hoort erbij. Voorkom dat je kind zijn ritme verlegt, door afspraken te maken (en te onderhandelen!) over bedtijden.

3. Vakantie is bij uitstek geschikt om je kind meer vrijheden te gunnen. Bespreek samen waar je de teugels wat wilt/kunt laten vieren. Zo is deze  periode ook voor ouders een mooie oefening in loslaten. 

4. Geef je puber (mede-) verantwoordelijkheid voor klusjes, zoals de tafel  dekken, de tuin sproeien, verse broodjes halen op de camping of meehelpen met de afwas. Per slot van rekening is het voor jou ook vakantie! De kunst is dit ook vol te houden ná de vakantie...

5. Samen dingen doen werkt verbindend. Laat je kind bijvoorbeeld een lekker  gerecht uitzoeken, maak het samen klaar en geniet er heerlijk van! Zo zijn  er vast nog meer dingen te bedenken, maar respecteer het ook als je kind met rust gelaten wil worden.

6. Zorg voor vaste momenten voor ontbijt, lunch en avondeten. Structuur geeft houvast en dat is voor de meeste mensen ook in de vakantie prettig. Dus ook voor pubers (alhoewel ze het niet altijd laten blijken...).

7. Toon belangstelling voor de interesses van je puber. Ook al is het niet jouw 'ding', vraag eens naar zijn/haar favoriete muziek of kijk samen naar zijn of haar favoriete film of serie.

8. Laat ze een baantje nemen! Je kind leert er van en het geeft structuur aan de lange, lange vakantieweken. Kijk voor meer informatie op de site van  het Nibud (http://www.nibud.nl/scholieren/inkomsten/baantjes.html)

9. Stimuleer je puber iets samen met leeftijdsgenoten te ondernemen. Dit vinden de meeste pubers het allerfijnst. Brainstorm over de mogelijkheden en maak samen goede afspraken.

10. Last but not least: zorg goed voor jezelf! Ooit hoorde ik een zoon tegen zijn moeder zeggen: "Get a life, mam!". Heel confronterend, maar wel een mooi gratis advies! Juist met kinderen in deze leeftijd is het een uitdaging om meer ruimte voor jezelf te creëren en te onderzoeken waar jij energie van krijgt. Bijkomend voordeel: je wordt er een leuker mens én ouder door!

Ik wens je een fijne vakantie!

Ellen Lisa van Woerden