Hoor, wie klopt daar kind'ren ...

Over een paar weken is het zover: 5 december! Onlangs is de Sint in onze stad aangekomen. Voor veel kinderen was dat een spannende dag: zou het lukken om de Goedheiligman te zien, een hand te geven of een verlanglijstje te geven? Of wat lekkere pepernoten te scoren? Andere kinderen blijven liever thuis en volgen de aankomst veilig voor de buis. De dagen na de intocht wordt de schoen gezet, met soms iets lekkers erbij voor het paard Amerigo. Vervolgens de spanning of er de volgende dag iets in de schoen zit...

De Sinterklaastijd is een leuke, maar ook spannende periode voor de nog gelovige kinderen onder ons. Misschien merkt u aan uw kind dat het in deze tijd onrustiger slaapt, vroeger wakker is of angstiger is dan anders. Maar ook hoofdpijn, buikpijn of juist druk gedrag kunnen duiden op spanning. Het ene kind is hier gevoeliger voor dan het andere.

Sint als boeman

Wat kan helpen om de spanning voor je kind in deze zo drukke decembermaand te hanteren?

  • Maak een kalender waarop duidelijk te zien is wanneer het 5 december is. Dit geeft overzicht. Koop samen met je kind stickers waarmee het iedere dag kan "aftekenen". 
  • Handig is dat op de kalender staat wanneer je kind de schoen mag zetten. Maximaal twee of drie keer per week is echt genoeg.
  • Wat goed helpt, maar zeker in de decembermaand, is structuur aanbrengen in de dagelijkse gang van zaken. Op een vaste tijd opstaan, eten en naar bed gaan geeft houvast, duidelijkheid en een veilig gevoel.
  • Informeer wanneer er op de peuterspeelzaal, kinderopvang of op school aandacht wordt besteed aan Sinterklaas. Hierdoor kun je je kind beter voorbereiden en kun je eventueel keuzes maken.
  • Bouw rustmomenten in. Juist door de vele indrukken die je kind krijgt is het belangrijk dat je kind momenten niets hoeft en kan bijkomen. Even geen tv, computer of volgeplande weekenden.
  • Geef je kind een taak op de dag zelf. Bijvoorbeeld door de zak te bewaken, cadeautjes aan te reiken, etc, etc.
  • Hoe gemakkelijk het ook gebeurt, gebruik Sinterklaas niet als boeman. Zeg bijvoorbeeld niet: "Als je niet luistert, dan stopt de Sint je in de zak". Of: "Dan krijg je vast niets in je schoen vanavond". Als je kind al angstig is, zal dit de angst alleen maar voeden.
  • Tenslotte een tip voor de ouders: houd het simpel. Meestal zijn kinderen al blij met de meest eenvoudige cadeautjes. Als je eenmaal begint met dure cadeaus, dan zet je een trend voor de volgende jaren.

Ellen Lisa van Woerden